söndag 16 mars 2014

Påskön + Galapagos

De senaste 3 veckorna har varit ett äventyr!
Först några dagar på Påskön, sen en veckas aktiv Galapagos kryssning tillsammans med Paul, Susan och deras vänner Toad & Gretchen. En perfekt bröllopspresent, Kyle och jag har längtat efter ett miljöbyte.

Såhär sag var nästan 3 veckor långa resplan ut:

USA - Santiago (Chile)
Santiago - Paskön
Paskön - Santiago
Santiago - Quayaquil (Ecuador)
Quayaquil - Galapagos
Galapagos - Guayaquil
Guayaquil - USA

Santiago och Guayaquil var två varma, smutsiga städer utan någon större charm. Galna bilförare, försäljare och maffiga katolska kyrkor överallt. Vi hittade dock några pärlor tack vare Paul's research på Tripadvisor. Ett var en superfin restaurang som hette Como Agua Para Chocolate.

 
'Seduction-salad' med en god mojito drink

Hotellen var fina och fräscha med luftkonditionering. Utomhus var det sa fuktigt och varmt att solkrämen bara rann av och kläderna klibbade fast. Ganska jobbigt efter ett tag.

Resan till Påskön gick ganska fort, Kyle sken upp när vi äntligen såön och stenfigurerna genom flygplansfönstret.
En liten och gröö med turkost vatten som slog mot klipporna som fanns överallt. En magisk plats!
Vi landade på en minimal flygplats och blev upphämtade av vår guide, Marcello. Han körde oss till sitt lilla 8-rums bed & breakfast Kaimana Inn. Enkla små trä-bungalows (utan luftkonditionering men med halvfungerande fläkt) och en lounge med soffor och neonorangea kuddar. En kelsjuk kattunge var en inofficiell gäst och smög in genom allas öppna skjutdörrar på nätterna.
Kändes som i Thailand.


Bananer utanför rumsdörren!

Dagarna spenderade vi med låååånga vandringar och utflykter. Kyle's 'moai' statyer fanns överallt, utspridda över ön. Dag 2 vaknade vi kl 4 på morgonen för att åka till en kand moai plats och se soluppgången. Kolsvart i början, men så tittade man upp och såg en underbar stjärnhimmel med en klar Vintergata eller 'Milky way' som de säger har. Marcello hade packat kaffe, te, kex och mackor i sin jeep och medan vi stod och åt i mörkret i väntan på solen kom fler och fler bilar med turister. Trots det var allt tyst och lugnt.
Den som väntar på nagot gott... Wow! Vi fick fantastiska bilder på de enorma 15 moai statyer som mer och mer visade sig ju ljusare det blev.
Bara en hade en s.k "top knot"/hårknut som snarare såg ut som en hatt.



Så vackert!

På slätten fanns vildhästar och folk som också väntat pa att se soluppgången. Det fanns nästan något magiskt i luften...
Resten av bilderna jag tog finns i ett album på Facebook. För många för att posta här!

Efter en härlig dryg vecka på Påskön laddade vi om för Galapagos. Vi landade på ön Baltra, en av de 18 större öarna. Efter en kort bussresa, kort sjötaxiresa och en lång jeep resa kom vi fram till byn Puerto Ayora och ännu ett gulligt litet bed&breakfast som kallades Galapagos Suites. En vit stenbyggnad med olika växter, blommor och väggdekorationer gjorda av färgade glasflaskor. Paul & Susan bodde pa 3e våningen och Kyle & jag längst ner vid terrassen.

Hängmattan pa Paul & Susan's balkong

Ett rum med luftkonditionering igen - phew!

Dagen efter åkte vi tillbaka till flygplatsen dar vi mötte upp med medresenärer och arrangörer. Ett kort bussresa senare var vi framme vid hamnen där det fanns 'Zodiacs' (snabba gummibåtar) som tog oss till kryssningsskeppet, M/S Xpedition. En mysig båt med rum for ca 95 personer, så vi hade alltid nära till allt och alla. Det enda irriterande var en gammal botox-tant med läskigt skonhetsopererat ansikte som konstant satt och babblade i sin telefon via Skype. Det gjorde att den lilla Wifi hotspoten på båten blev väldigt begränsad för alla andra... Hon gjorde oss galna!

Varje dag gjorde vi utflykter med mer och mindre aktiva/utmanande valmöjligheter. Långa vandringar, snorkling, lektioner om flora & fauna och olika roliga aktiviteter i land och ombord. Hela tiden i sällskap med minst en 'naturalist'/nationalparks guide som berättade om öarna och vad vi såg just då. Otroligt häftigt att vara sa nära de vilda djuren, som verkade helt orädda då de ar vana vid att ingen stör dem. Sjölejon, blue footed booby-fåglar, frigate-fåglar, Darwin-finkar, pelikaner, pingviner, vatten- och landleguaner och sköldpaddor...

Ett äventyr jag sent glömmer!









1 kommentar:

  1. Liza, vilken resa du fått vara med om.
    Jag har varit dålig på att besöka din blogg, vilken jag ska ändra på nu.
    Du skriver så intressant och lärorikt så bara att läsa den är ett nöje. Kram

    SvaraRadera